شخصیت را استخدام کنید، مهارت و تجربه آموختنی است

در مصاحبه استخدامی برای کارفرما باید ویژگی های رفتاری فرد مهم ‌تر از تخصص ‌‌های او باشد در حقیقت شخصیت را استخدام کنید، مهارت و تجربه آموختنی است.

شما می توانید به افراد با پرستیژ دانش تخصصی فرصت شغلی موردنظرتان را بیاموزید ولی آموزش منش متشخصانه به یک فرد کار دشواری است.

 

ویژگی های رفتاری فرد در استخدام مهم ‌تر از مهارت ‌‌های او است

بسیاری از افراد معتقدند که در محل کار، شما فقط با مهارت‌ های افراد کار دارید، اما بسیاری از مشهورترین کارآفرینان جهان معتقدند توجه به شخصیت افراد مهم ‌تر از مهارت‌ های آن‎ ها است. سیمون سینک در باره اهمیت ویژگی های رفتاری فرد در جذب نیرو می ‌گوید: شخصیت را استخدام کنید، مهارت و تجربه آموختنی است.

در مصاحبه استخدامی برای کارفرما باید ویژگی های رفتاری فرد مهم ‌تر از تخصص ‌‌های او باشد در حقیقت شخصیت را استخدام کنید، مهارت و تجربه آموختنی است.  شما می توانید به افراد با پرستیژ دانش تخصصی فرصت شغلی موردنظرتان را بیاموزید ولی آموزش منش متشخصانه به یک فرد کار دشواری است.

بنابراین شما می ‌توانید از تست ‌های روانشناسی مختلف استفاده کنید تا بهترین افراد را از لحاظ ویژگی های رفتاری مناسب و پرستیژ بالا شناسایی نمایید. شما می‌ توانید با اندکی جستجو به استانداردترین سوالات استخدامی شخصیت‌ شناسی دست پیدا کنید.

 

چرا در استخدام برای کارفرما شخصیت مهم تر از تخصص و تجربه است؟

هنگامی که کارفرما برای جذب نیروی خود آگهی استخدام منتشر می کند طبیعتاً تعداد زیادی نیروی متخصص در آن فرصت شغلی برای مصاحبه حضور می یابند که عمده این افراد دارای مهارت های قابل قبول هستند، به همین خاطر باید بیشتر روی شخصیت فرد تمرکز شود هر چند که نباید از تخصص و تجربه مصاحبه شونده نیز قافل شد اما از آن جهت که مهارت اکتسابی است و اگر نقصانی هم در توانایی های تخصصی فرد باشد با آموزش قابل رفع است اما شخصیت فرد را نمی توان به سادگی تغییر داد.

شخصیت شما در مصاحبه استخدامی چگونه باید باشد؟

شخصیت شما در مصاحبه استخدامی چگونه باید باشد؟

در هنگام مصاحبه استخدامی باید باید ویژگی های رفتاری مناسب داشته باشید و موارد زیر را در نظر بگیرید تا از لحاظ شخصیت نظر کارفرما را جهت استخدام خود جلب نمایید.

در روز مصاحبه برای استخدام سعی کنید شخصیت خود را به گونه ای نشان دهید که کارفرما از شما خوششان بیاید و رفتاری انجام دهید که باعث محبوبیت شما شود.
در مصاحبه استخدامی نشان دهید که شایستگی دست یابی به خواسته ‌هایتان را دارید. محبوبیت شما بین کارفرما به تنهایی کافی نیست و باید شما را لایق آن موقعیت شغلی ببیند.
در مصاحبه کاری طوری رفتار کنید که نشان دهید مایل به همکاری هستید.
باید شخصیت افرادی که با شما مصاحبه می کنند را بشناسید و علاقمندی های آن ها را درک کنید.
محدودیت‌ های شرکت نظیر سقف حقوق و ساعت کاری را در نظر بگیرید
خود را برای سخت ‌ترین سوالات آماده نمایید تا در مصاحبه برای استخدام موفق شوید.
جهت مصاحبه استخدامی موفق کلیه شرایط از قبیل مسئولیت ‌های شغلی، محل کار، سفرهای کاری، انعطاف در ساعت کاری، فرصت رشد و پیشرفت، مزایا و فرصت‌ های آموزشی را در نظر بگیرید.
امکان دارد برای مصاحبه استخدامی آماده باشید؛ اما کارفرما باز هم غافلگیرتان کند پس باید از نیت فرد مصاحبه کننده آگاه باشید.
خواسته‌ های خود را هم ‌زمان مطرح کنید، نه یکی ‌یکی و پشت‌ سر هم
در مصاحبه کاری نخواهید توانایی خود در مذاکره را به رخ بکشید.
همواره زمان پاسخگویی به پیشنهادهای شغلی را در نظر بگیرید
در مصاحبه کاری نه خودتان حکم قطعی بدهید، نه حکم قطعی کارفرما را جدی بگیرید
صبور باشید تا کارفرما همه گزینه ‌ها را بررسی کند.
هر موضوعی که روز مصاحبه قابل مذاکره نیست، امکان دارد در آینده قابل مذاکره باشد. خواسته‌ ها و محدودیت‌ ها با گذر زمان تغییر می‌ کنند.
امکان دارد در مصاحبه استخدامی موفق ظاهر شوید اما چنانچه در مصاحبه شغلی اشتباهی پیروز شوید، باز هم شکست خورده اید.

نظرات (0)

هیچ نظری در اینجا وجود ندارد

نظر خود را اضافه کنید.

0 کاراکتر ها
پیوست ها (0 / 3)
مکان خود را به اشتراک بگذارید
عبارت تصویر زیر را بازنویسی کنید. واضح نیست؟