کارشناس مستند سازی نرم افزار کیست و وظایفش چیست؟

از آنجایی که یکی از اصلی ترین فرآیندها در تولید سامانه های نرم افزاری مستندسازی نرم افزار می باشد قصد داریم در این مطلب بگوییم کارشناس این حوزه کیست و به شرح وظایف، مهارت ها، بازار کار و میزان حقوق و درآمد آن بپردازیم.

به چه کسی کارشناس مستند سازی نرم افزار می گویند؟

مستندات پیش تولید پروژه های نرم افزاری چگونه است؟

شرح وظایف شغل کارشناس مستندسازی نرم افزار چیست؟

دانش و مهارت ‌های مورد نیاز برای استخدام کارشناس مستند سازی نرم افزار کدامند؟

بازار کار مستند ساز نرم افزار چگونه است؟

درآمد متخصص مستند سازی نرم افزار چقدر است؟

 

به چه کسی کارشناس مستند سازی نرم افزار می گویند؟

قسمت اعظمی از هزینه پروژه های نرم افزاری را مستندسازی نرم افزار تشکیل داده و به همین دلیل از اهمیت خاصی در تولید برنامه های نرم افزاری برخوردار است. شرکت های نرم افزاری جهت ایجاد و بروز رسانی مستندات کلیه محصولات خود ردیف شغلی کارشناس مستندسازی و استقرار نرم افزار ایجاد نموده اند تا با تهیه مستندات و محتوای آموزشی مطلوب در هنگام نیاز ساختار و قالب مناسبی از سامانه های نرم افزاری خود داشته باشند.

از آنجایی که یکی از اصلی ترین فرآیندها در تولید سامانه های نرم افزاری مستندسازی نرم افزار می باشد قصد داریم در این مطلب بگوییم کارشناس این حوزه کیست و به شرح وظایف، مهارت ها، بازار کار و میزان حقوق و درآمد آن بپردازیم.

مستندات پیش تولید پروژه های نرم افزاری چگونه است؟

اجرای درست و مطلوب پروژه های نرم افزاری به کیفیت و کامل بودن مستندات پیش تولید بستگی دارد زیرا در توسعه برنامه های نرم افزاری همواره نیاز است تا کارشناس توسعه نرم افزار به شکل متناوب، به مستندات آنچه سیستم باید انجام دهد، مراجعه نماید. یکی از شیوه های تولید مستندات و جمع آوری اطلاعات، تکمیل مستندات به طور تدریجی و مرحله ای می باشد، هرچند این روش خالی از ایراد نیست.

یکی از این ایرادات، زمان زیادی است که برای مستندسازی صرف می گردد. که کارشناس مستندسازی نرم افزار باید با اعمال برخی از راه حل ها نظیر برگزاری جلسات متناوب با دستورجلسه های مشخص با همه ذینفعان، بررسی سامانه های مشابه و الگوبرداری، تولید مستندات مبتنی بر استانداردهای از پیش تعیین شده، زمان را کاهش و کیفیت فرایند تولید مستندات را افزایش دهد.

 

شرح وظایف شغل کارشناس مستندسازی نرم افزار چیست؟

شرح وظایف و مسئولیت هایی که بر عهده نیروی کارشناس مستند سازی نرم افزار در یک شرکت کامپیوتری فعال در زمینه تولید و توسعه برنامه های نرم افزاری از قرار زیر است:

ایجاد و بروزرسانی مستندات تمامی محصولات شرکت، جزوۀ آموزشی و غیره
ایجاد و بروزرسانی مستندات Help برای محصولات نرم افزاری و سامانه های تحت وب
ایجاد و بروز رسانی مستندات تحت وب برای صفحات وبسایتی هر کدام از محصولات
ایجاد محتوای CD محصولات سخت افزاری شامل نرم افزارها و مستندات فنّی مربوطه
ایجاد محتوای آموزشی برای هر کدام از محصولات به صورت جزوۀ آموزشی، CD، ارائۀ الکترونیکی پاور پوینت و غیره
ایجاد مستندات بالا به زبان فارسی یا انگلیسی و یا هر دو بنا به نیاز
نگهداری نسخ مختلف مستندات هر محصول به صورت الکترونیکی و با طبقه بندی مناسب برای دسترسی آسان
ایجاد، تکمیل و رعایت فرآیند های تولید، مرور، ویرایش، بحث و بررسی، تأیید نهائی مستندات فنی
ایجاد ساختار و قالب (Template) برای هر دسته از مستندات و بروز رسانی آنها در هنگام نیاز
تعامل با مشتریان و واحدهای تحقیق و توسعه، پشتیبانی فنّی و بازاریابی و فروش برای انجام وظائف محوله

شرح وظایف و مسئولیت هایی که بر عهده نیروی کارشناس مستند سازی نرم افزار در یک شرکت کامپیوتری فعال در زمینه تولید و توسعه برنامه های نرم افزاری از قرار زیر است.

دانش و مهارت ‌های لازم برای استخدام کارشناس مستند سازی نرم افزار

داشتن دانش و مهارت در زمینه مستند سازی دقیق فنی و غیر فنی نخستین شرط لازم برای جذب یک نیروی مستندساز نرم افزار می باشد. همچنین یک کارشناس مستند سازی نرم افزار باید به زبان انگلیسی و نیز اصول نگارش، دستور زبان و واژه شناسی فارسی و انگلیس تسلط داشته و از دقت و نظم مطلوبی در نگارش برخوردار باشد.

در زمینه تحصیلی دارا بودن مدرک لیسانس مهندسی در زمینه مرتبط با سخت افزار و نرم افزار ضروری است.

داشتن سابقه کاری مفید در حوره مستند سازی فنی نرم افزار، آشنایی با سیگنال های صدا و تصویر دیجیتال و آنالوگ، آشنائی با نرم افزار های Protel، Altium Designer، Excel، MS Access، MS Outlook، تسلط به استفاده از کامپیوتر، تایپ سریع و نرم افزار های Office از شرایط تخصصی جذب یک کارشناس مستندسازی نرم افزاری محسوب می گردد.

نیروی مستند سازی نرم افزار بایستی برخی ویژگی های فنی از قبیل مهارت های برقراری ارتباط قوی، قابلیت کار تیمی قوی، قابلیت کار به صورت مستقل و با حداقل کمک فنّی و غیر فنّی، مسؤولیّت پذیری، خلّاقیت، پشتکار، علاقه مندی به یادگیری موضوعات جدید، رعایت نظم، دقت، نظافت و انضباط در محیط کار را داشته باشد.

 

بازار کار مستند ساز نرم افزار

از آنجایی که در چند سال اخیر کاربرد کامپیوتر و نرم افزار در شرکت ها و سازمان های دولتی و خصوصی گسترش یافته بازار کار این شغل روند رو به رشدی داشته و امروزه نیاز به یک فرد مستند ساز نرم افزار در شرکتهای تولید کننده سیستم های نرم افزاری به طرز چشمگیری احساس می شود.

در نتیجه علی رغم اینکه آمار و ارقام مشخصی از میزان استخدام افراد متخصص شغل در بازار کار موجود نیست، منتهی با توجه به روند توسعه سیستم های نرم افزاری در کشور، می توان برآورد نمود که در سال های آتی میزان رشد استخدام در این موقعیت شغلی از میانگین سایر مشاغل در ایران بالاتر رود.

از آنجایی که در چند سال اخیر کاربرد کامپیوتر و نرم افزار در شرکت ها و سازمان های دولتی و خصوصی گسترش یافته بازار کار این شغل روند رو به رشدی داشته و امروزه نیاز به یک فرد مستند ساز نرم افزار در شرکتهای تولید کننده سیستم های نرم افزاری به طرز چشمگیری احساس می شود.

درآمد متخصص مستند سازی نرم افزار

با توجه به اینکه کارشناس مستندسازی نرم افزار در چه شرکتی فعالیت می کند، از تخصص و مهارتی برخوردار است، چقدر تجربه کار مرتبط دارد و سایر عوامل دیگر، میزان درآمد و حقوق دریافتی اش نیز متغیر خواهد بود.

در آخرین تحقیقات صورت گرفته توسط تعدادی از کارشناسان شغلی کشور، متوسط حقوق و درآمد کارشناس مستندسازی نرم افزار، استخراج شده است که بر این اساس یک مستندساز نرم افزار تمام وقت در شرکت های کوچک به طور میانگین 3,600,000 تومان تا  7,700,000 تومان و در شرکتهای بزرگ بین 4,200,000 تومان تا 8,300,000 تومان می باشد.

البته باید این نکته را درنظر گرفت که این تفاوت درآمدها به میزان سابقه کاری، تجربه و تخصص افراد، حوزه های مختلف کاری، نوع شرکت، شهر محل کار و ... وایسته است و اینکه پژوهش انجام شده تنها شامل کارمندانی که در استخدام شرکت یا سازمانی اعم از دولتی یا خصوصی هستند می گردد و درباره کارآفرینان و کسانی که به صورت مستقل در حوزه تخصصی خود کار می کنند شرایط فرق کرده و با توجه به میزان فعالیت، مهارت، کوشش و پشتکارشان، درآمدهای متفاوتی خواهند داشت.

 

کامل تر کردن این نوشتار با ثبت نظر

فارغ از اینکه شما کارفرما، کارجو یا شاغل در این حرفه هستید، اگر در این زمینه تجربه دارید و احساس می کنید که می توانید شرح وظایف بیشتر و مفید تری را در این باره مطرح نمایید تا مورد استفاده علاقه مندان این حوزه قرار بگیرد، از شما خواهشمندیم که برای تکمیل اطلاعات این بخش، نظر و پیشنهاد خود در رابطه با اینکه کارشناس مستند سازی نرم افزار کیست و وظایفش چیست؟ را در انتهای این مطلب ثبت نمایید.

 

اگر علاقمند به کار در حوزه نرم افزار کامپیوتر هستید و می خواهید به عنوان کارشناس مستندسازی نرم افزار استخدام شوید داشتن آشنایی با مشاغل نزدیک به آن نظیر متخصص تست نرم افزار به شما در این امر کمک خواهد کرد. لذا خواندن مطلب وظایف تستر نرم افزار با مهارت طراحی، تحلیل و توسعه خالی از لطف نخواهد بود.

نظرات (0)

هیچ نظری در اینجا وجود ندارد

نظر خود را اضافه کنید.

0 کاراکتر ها
پیوست ها (0 / 3)
مکان خود را به اشتراک بگذارید
عبارت تصویر زیر را بازنویسی کنید. واضح نیست؟