به چه کسی کارشناس بانک اطلاعاتی می گویند و چه وظیفه ای دارد؟

نگاهی بر اینکه کارشناس بانک اطلاعاتی (Database Administrator) چه کسی است و متخصصین دیتابیس چه کاری انجام می دهند و بازار کار، آینده شغلی و میزان درآمد مهندس پایگاه داده چگونه است؟

مفهوم بانک اطلاعاتی چیست؟

کارشناس دیتابیس چه کسی است؟

کارشناس بانک اطلاعاتی چه کاری انجام می دهد؟

تحصیلات مورد نیاز شغل متخصصین بانک اطلاعاتی کدامند؟

آینده شغلی و بازار کار کارشناس پایگاه داده چگونه است؟

درآمد متخصص پایگاه داده چقدر است؟

 

مفهوم بانک اطلاعاتی چیست؟

مفهوم بانک اطلاعاتی بیش از پنجاه سال پیش به منظور کاهش مشکلات فزاینده در طراحی، ساخت و نگهداری سیستم‌ های اطلاعاتی بوجود آمد و با موازات مفهوم سیستم های مدیریت دیتابیس که امکان دسترسی مؤثر و کارآمد را به بانک های اطلاعاتی می دهد رشد نموده ‌است.

نخستین سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی در دهه ۶۰ میلادی توسعه پیدا کرد و با گذشت زمان ابزارهای نرم افزاری به منظور ثبت، نگهداری و گزارشگری اطلاعات تحت سیستم های کامپیوتری گسترش یافت.

نگاهی بر اینکه کارشناس بانک اطلاعاتی (Database Administrator) چه کسی است و نیروی متخصص دیتابیس چه کاری انجام می دهد و بازار کار، آینده شغلی و میزان درآمد مهندس پایگاه داده چگونه است؟

کارشناس دیتابیس چه کسی است؟

کارشناس بانک اطلاعاتی (Database Administrator یا DBA) به کسی می گویند که با کمک نرم افزار دیتا هایی نظیر اطلاعات مالی، اطلاعات مشتریان، اطلاعات انبار و سایر اطلاعاتی که لازم است تا حفظ و طبقه بندی شوند را سازماندهی و نگهداری می کند. متخصص دیتابیس دسترسی و یا عدم دسترسی برخی کاربران به اطلاعات را ایجاد می نماید. مثلاً نرم افزاری که داده های شماره های تلفن همراه شما را نگهداری کرده و در مواقع لازم آنها را مطابق با نظر شما نشان می دهد، قطعا از یک بانک اطلاعاتی بسیار قوی بهره می برد.

 

کارشناس بانک اطلاعاتی چه کاری انجام می دهد؟

کاری که کارشناس پایگاه داده انجام می دهد و وظایف متخصص بانک اطلاعاتی، در حوزه نرم افزارهای کامپیوتری مخصوصاً نرم افزارهای ساخت و توسعه دیتابیس تعریف می گردد. تعدادی از مهمترین نرم افزارهای مربوط به این کار SQL  (Structured Query Language)، Oracle و در سطحی مبتدی تر، Access  هستند . که از محصولات شرکت های مایکروسافت و اوراکل به شمار می روند.

مدیر بانک اطلاعاتی می کوشند شرایط را مهیا نموده تا تحلیل گران داده قادر به پیدا کردن داده های مورد نظر خود از طریق بانک های اطلاعاتی شوند.

موضوع امنیت یکی از اساسی ترین مسایلی است که باید کارشناسان در ساخت، توسعه و نگهداری دیتابیس به آن توجه داشته باشند. کارشناس بانک اطلاعاتی غالباً معیارهای امنیتی را تعیین و سطح دسترسی های کاربران را کنترل می نمایند.

کاری که کارشناس پایگاه داده انجام می دهد و وظایف متخصص بانک اطلاعاتی، در حوزه نرم افزارهای کامپیوتری مخصوصاً نرم افزارهای ساخت و توسعه دیتابیس تعریف می گردد.

متخصص بانک اطلاعاتی بایستی دائماً با برنامه نویس و طراح نرم افزار همکاری داشته باشد و لازم است تا جهت انجام بسیاری از پروژه های ساخت و تولید برنامه های کاربردی همکاری نزدیکی میان این کارشناسان بوجود آید. علاوه بر این برخی از مسئولیت ها و وظایف دیگر کارشناس بانک اطلاعاتی به شرح زیر است: شناسایی نیازهای کاربران برای ایجاد و مدیریت دیتابیس
اطمینان از عملکرد (Performance) و کارایی (Efficiency) بانک اطلاعاتی
انجام اصلاحات ضروری در ساختار بانک های اطلاعاتی
حفظ پایگاه داده از نفوذ افراد غیر کاربر و هکرها و به روز رسانی مداوم سطح دسترسی ها
پشتیبان گیری و ذخیره سازی مجدد اطلاعات برای جلوگیری از از دست دادن آنها

 

تحصیلات مورد نیاز شغل متخصصین بانک اطلاعاتی

مدیران و کارشناسان بانک اطلاعاتی عموماً از بین کسانی که دارای تحصیلات کارشناسی در رشته های علوم کامپیوتر، مهندسی کامپیوتر، مهندسی فناوری اطلاعات و یا کارشناسی ارشد در یکی از گرایش های ارشد مهندسی کامپیوتر و گرایش های ارشد فناوری اطلاعات هستند استخدام می گردند.

اما در سال های اخیر تعدادی از آموزشگاه هایی که در حوزه کامپیوتر فعال هستند، اقدام به برگزاری دوره های تخصصی در این حوزه کرده اند. در بعضی از این دوره ها سرفصل های تدوین شده در موسسات معتبر بین المللی بکار گرفته می شود و اگر دانشجویان در آزمون مربوطه قبول شوند مدرک معتبر بین المللی اخذ خواهند نمود.

 

بازار کار کارشناس پایگاه داده چگونه است؟

کارشناس پایگاه داده در بازار کار صنایع مختلف بکار گرفته می شوند. بیشتر متخصصین بانک های اطلاعاتی در شرکت های طراحی سیستم های کامپیوتری و خدمات مرتبط، همچون شرکتهای ارائه دهنده سرویس های اینترنتی و پردازش داده مشعول به کار می گردند. برخی دیگر از مهندسین دیتابیس نیز در شرکت هایی با پایگاه داده وسیع مثل شرکتهای بیمه و بانک ها که داده های شخصی و مالی مشتریان را در بر می گیرند، استخدام می شوند. برخی از متخصصین این فرصت شغلی نیز در شرکت های خرده فروشی مانند پایگاه داده های کارت اعتباری مشتریان کار می کنند. همچنین گروهی نیز در سازمان های حوزه سلامت و پزشکی فعالیت نموده و مستندات پزشکی بیماران را مدیریت می نمایند.

کارشناس پایگاه داده در بازار کار صنایع مختلف بکار گرفته می شوند. بیشتر متخصصین بانک های اطلاعاتی در شرکت های طراحی سیستم های کامپیوتری و خدمات مرتبط، همچون شرکتهای ارائه دهنده سرویس های اینترنتی و پردازش داده مشعول به کار می گردند.

آینده شغلی کارشناس دیتابیس

بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط کارشناسان با متخصصین IT و به ویژه بانک های اطلاعاتی و نیز اخبار و اطلاعات روز، می توان چنین تحلیل کرد که در ایران این موقعیت شغلی کارشناس دیتابیس در آینده از رشدی بیشتر از رشد میانگین دیگر مشاغل برخوردار خواهد بود. به این دلیل که با وابسته شدن هرچه بیشتر مردم، مراکز آموزشی، دولتی و نظامی و شرکت ها و سازمان ها به کامپیوتر و فناوری اطلاعات می توان انتظار داشت فرصت های کاری مرتبط با این حوزه که یکی از مهمترین آنها متخصص یا مدیر پایگاه داده است، نیز گسترش یابد.

برخورداری از مهارت بالا و اخذ مدارک بین المللی از مراکز معتبر هم موقعیت های کاری و بازار کار وسیع تری را پیش روی کارجویان شغل کارشناس دیتابیس قرار خواهد داد و آینده شغلی بهتری را برای آنها به ارمغان خواهد آورد.

درآمد متخصص پایگاه داده چقدر است؟

طبیعتاً یک متخصص پایگاه داده که از تخصص بیشتر، تسلط بر نرم افزارهای قوی تر و به روز تر و از تجربه بالاتری برخوردار باشد، درآمد و حقوق بیشتری خواهد داشت.

در جدیدترین تحقیقات بعمل آمده در روزهای پایانی سال ۱۳۹۲ توسط گروهی از کارشناسان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از دید درآمدی بررسی شدند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد کارشناسان حوزه آی تی و کامپیوتر در عنوان های گوناگون شغلی و در رده های مختلف سازمانی (کارشناس، سرپرست و مدیر) استخراج شده است.

هرچند در بخش سمت ها به طور واضح کارشناس بانک اطلاعاتی ذکر نشد. ولی خیلی از کارشناسان دیتابیس در سمت هایی همچون کارشناس فنی، مدیر فنی و پشتیبانی یا مدیر پروژه جذب شده و مشغول به کار هستند. در مجموع به دلیل قرار گرفتن شغل کارشناس بانک اطلاعاتی در حوزه کامپیوتر و قرابت آن با مشاغلی نظیر مهندس نرم افزار، طراح وب و ...، درآمد کارشناسان این عنوان شغلی تقریبا در همین محدوده های عنوان شده قرار دارد.

 

در حوزه بانک های اطلاعاتی بحث امنیت خیلی مهم است و خوب است که کارشناس این حوزه مقداری با مباحث امنیتی دیتابیس نیز آشنا باشد لذا پیشنهاد می گردد که به عنوان کارشناس بانک اطلاعاتی مطلب معرفی شغل کارشناس امنیت پایگاه داده و شرح وظایف آن را نیز مطالعه نمایید.

 

کامل تر کردن این نوشتار با ثبت نظر

فارغ از اینکه شما کارفرما، کارجو یا شاغل در این حرفه هستید، اگر در این زمینه تجربه دارید و احساس می کنید که می توانید شرح وظایف بیشتر و مفید تری را در این باره مطرح نمایید تا مورد استفاده علاقه مندان این حوزه قرار بگیرد، از شما خواهشمندیم که برای تکمیل اطلاعات این بخش، نظر و پیشنهاد خود در رابطه با اینکه به چه کسی کارشناس بانک اطلاعاتی می گویند و چه وظیفه ای دارد؟ را در انتهای این مطلب ثبت نمایید.

نظرات (0)

هیچ نظری در اینجا وجود ندارد

نظر خود را اضافه کنید.

0 کاراکتر ها
پیوست ها (0 / 3)
مکان خود را به اشتراک بگذارید
عبارت تصویر زیر را بازنویسی کنید. واضح نیست؟