تفاوت رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر

تفاوت رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر و بررسی بازار کار آن ها

در این مطلب آموزشی به بررسی فرق بازار کار، وظایف و مهارت های لازم برای فرصت های شغلی دو حوزه علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر در صنعت فناوری اطلاعات IT می پردازیم.

 

بررسی رشته های تحصیلی علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر

داوطلبان آزمون سراسری و آزاد دانشگاه ها، پس از اعلام نتایج اولیه خود، به مرحله انتخاب رشته می رسند که در آینده تحصیلی و شغلی آنها اهمیت بسیاری دارد. اگر به دفترچه انتخاب رشته دقت کرده باشید رشته های مجزایی با عناوین علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر گرایش نرم افزار و سخت افزار وجود دارد، داوطلبان زیادی نیز علاقمند به انتخاب این رشته های تحصیلی هستند. اما برای اینکه متقاضیان بتوانند به درستی یکی از این دو رشته را انتخاب کنند باید تفاوت های آن ها را درک کنند. با ما با ادامه این مطلب همراه باشید تا فرق های رشته های تحصیلی علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر را دریابید و با تفاوت های شغلی این دو رشته آشنا شوید.

خیلی از افراد بین رشته های مهندسی نرم افزار کامپیوتر و علم کامپیوتر تفاوت قائل نیستند. این عقیده بسیار محدود کننده و نادرست می باشد. در حقیقت مهندسی نرم افزار کامپیوتر را می توان جدا از علم کامپیوتر در نظر گرفت.

چرا رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر تفاوت دارد؟

خیلی از افراد بین رشته های مهندسی کامپیوتر و علم کامپیوتر تفاوت قائل نیستند. این عقیده بسیار محدود کننده و نادرست می باشد. در حقیقت مهندسی کامپیوتر را می توان جدا از علم کامپیوتر در نظر گرفت. ممکن است که پیش نیاز شغلی مهندسین کامپیوتر چه در گرایش نرم افزار و چه شاخه سخت افزار، آشنایی با علوم کامپیوتر باشد منتهی اصولاً علوم کامپیوتری با نظریه ها و شیوه هایی ارتباط دارد که به رایانه ها و سیستم های نرم افزاری مرتبط است، حال آنکه رشته مهندسی کامپیوتر به موضوعات عملی تعیین مشخصات، تحلیل، پیاده سازی و تولید نرم افزار و یا اجزای فیزیکی رایانه و سخت افزار مربوط می شود. هرچند این نکته نباید فراموش شود که مهندسی کامپیوتر و علم کامپیوتر ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند و توسعه علم کامپیوتری نیازمند پیشرفت دانش نرم افزاری و یا سخت افزاری است.

 

فرق رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر

رشته های علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر دو رشته متفاوت هستند که در دانشگاه های کشور تدریس می گردند و در سال های اخیر توانسته اند نظرات علاقمندان بسیاری را به خود جلب کنند. ارتباط تنگاتنگی که میان رشته های علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر وجود دارد ممکن است موجب شود عده ای این دو حوزه را یکی تلقی کنند در حالی که علی رغم شبهات های بسیار تفاوت های عمیقی باهم درند.

تفاوت رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر با گرایش نرم افزار و بررسی فرق بازار کار، وظایف و مهارت های لازم برای فرصت های شغلی هر کدام از این دو حوزه در صنعت فناوری اطلاعات IT

در حقیقت رشته علوم کامپیوتر پیش از از اختراع رایانه و هنگامی که انسان جهت سرعت بخشیدن به محاسبات، از الگوریتم ‌ها استفاده کرد، شکل گرفته است. علوم کامپیوتر بیشتر به ریاضیات، محاسبات و الگوریتم‌ ها مرتبط می باشد و واسطی میان کامپیوتر و ریاضی است. هدف از تحصیل و پیدا کردن تخصص در  این رشته این است که سریع‌ ترین، کار‌بردی‌‌ ترین و دقیق راه جهت حل مسائل را بیابیم.

رشته مهندسی کامپیوتر برای نخستین بار در سال ۱۹۷۲ در دانشگاه کلیولند ایجاد گردید. مهندسی کامپیوتر در کشور ما در مقطع کارشناسی از دو گرایش اصلی سخت افزار و نرم افزار تشکیل شده است.

گرایش سخت افزار شبیه رشته مهندسی برق است و غالباً در طراحی، حفاظت و نگهداری کاربرد دارد. اما گرایش نرم افزار کامپیوتر نیروی کارشناس جهت طراحی، توسعه و نگهداری از نرم افزار را پرورش می دهد. نرم افزار بخش غیر قابل لمس سیستم کامپیوتری بوده و به فردی مهندس نرم افزار کامپیوتر می گویند که با بهره گیری از اصول مهندسی محصولی نرم افزاری را تحلیل، طراحی و پیاده سازی می نماید.

در ادامه این مقاله آموزشی دو رشته علوم کامپیوتر و گرایش مهندسی کامپیوتر را از لحاظ وظایف، مهارت ها و بازار کار مقایسه می کنیم.

 

وظایف و مهارت های فرصت های شغلی در دو رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر

علاقه به ریاضیات و اطلاعات عمومی حوزه فناوری از مهارت های مهمی است که یک کارشناس علوم کامپیوتر باید از آن ها بهره مند باشد. از آنجایی که در رشته علوم کامپیوتر تغییرات مداوم و رشد سریعی صورت می گیرد در نتیجه کسی که می خواهد متخصص علوم کامپیوتر شود باید از مهارت یادگیری مداوم زبان ها، توابع کتابخانه ای، برنامه ها، نرم افزارها و ویرایشگرهای کد جدید برخوردار باشد.

تفاوت رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر

اگر بخواهیم به مهارت های مهندس کامپیوتر اشاره کنیم باید به توانایی های تخصصی مهندسین نرم افزار و سخت افزار کامپیوتر بپردازیم. مهندس نرم افزار باید از رهیافت های ذهنی خود جهت توسعه نرم افزارها  بهره ببرد. مهندس نرم افزار وظیفه دارد تا مسائل پیچیده را با بکارگیری افکار نرم افزاری خود که بر اساس علم کامپیوتر شکل گرفته است، با رفع تناقضاتی که در علوم کامپیوتری وجود دارد حل نماید. برای مثال جهت تولید  یک نرم افزار اتوماسیون اداری که وظیفه پیاده سازی تمامی سیستم های یک سازمان بزرگ اعم از سیستم حسابداری، تولید، فروش، انبارداری و غیره را بر عهده دارد، لازم است تا از تخصص مهندس نرم افزار کامپیوتر استفاده شود.

مهندس سخت افزار کامپیوتر به تحقیق، طراحی، توسعه، تعمیر و آزمایش تجهیزات کامپیوتر نظیر چیپ ها، صفحه مدارها، مونیتورها یا روترها می پردازد و باید از مهارت های تحلیلی، خلاقیت و حل مسئله در طراحی و یا رفع عیب لوازم و قطعات کامپیوتری برخوردار باشد.

این موارد وظایف و مهارت های کلی دو رشته علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر بود و طبیعتاً برای هر فرصت شغلی در این رشته ها به مهارت های تخصصی آن شغل نیاز است.

 

بررسی بازار کار رشته های علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر

فرصت های شغلی رشته علوم کامپیوتر در ایران دقیقاً مشخص نشده است. کارشناسان علوم کامپیوتر غالباً در شرکت های طراحی سیستم های کامپیوتری و یا سازمان های تحقیقاتی استخدام می شوند اما در ایران به جهت کمبود موقعیت شغلی برای متخصصین رشته علوم کامپیوتر در زمینه تخصصی خود بازار کار این رشته به فرصت های شغلی مهندسی کامپیوتر شبیه شده است.

در ایران به جهت کمبود موقعیت شغلی برای متخصصین رشته علوم کامپیوتر در زمینه تخصصی خود بازار کار این رشته به فرصت های شغلی مهندسی کامپیوتر شبیه شده است.

با توجه به توسعه رشته مهندسی کامپیوتر در چند سال اخیر گسترش و موقعیت های کاری بسیاری در این حوزه ایجاد شده است. بطور کلی یک مهندس کامپیوتر در ایران بازار کار مطلوبی دارد که بیشترین مشاغل آن در زمینه های ساخت و توسعه نرم افزار، طراحی و پشتیبانی وب و ساخت و راه اندازی شبکه و یا سخت افزار کامپیوتر می باشد.

علاقه مندان به ورود به بازار کار مشاغل کامپیوتر در حوزه نرم افزار می توانند جدیدترین آگهی های استخدام مهندس نرم افزار کامپیوتر را از سایت ComputerJobs مشاهده کنند.

همچنین کارجویانی که می خواهند در زمینه سخت افزار کامپیوتر مشغول به کار شوند می توانند آخرین آگهی های استخدام مهندس سخت افزار و تجهیزات را مشاهده نمایند.

 

نظرات (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

من همیشه فکر میکردم وظایف کاری و مهارت های شغلی در دو رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر خیلی با هم فرق دارند ولی با مطالعه این مطلب آموزشی درباره تفاوت رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر متوجه شدم چندان هم متفاوت نیستند. در هر صورت برای وقتی که برای آموزش این موضوع داشته اید از دست اندرکاران سایت کاریابی کامپیوتر جابز سپاس مندیم.
عالی و...

من همیشه فکر میکردم وظایف کاری و مهارت های شغلی در دو رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر خیلی با هم فرق دارند ولی با مطالعه این مطلب آموزشی درباره تفاوت رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر متوجه شدم چندان هم متفاوت نیستند. در هر صورت برای وقتی که برای آموزش این موضوع داشته اید از دست اندرکاران سایت کاریابی کامپیوتر جابز سپاس مندیم.
عالی و مفید بود و همیشه همینطور مختصر و مفید توضیح بدید ممنون میشیم

ادامه مطلب
This comment was minimized by the moderator on the site

میشه گفت رشته دانشگاهی علوم کامپیوتر بیشتر به ریاضیات، محاسبات و الگوریتم‌ نزدیک است و واسطی میان کامپیوتر و علم ریاضیات است. شیوه ای برای پیدا کردن بهترین روش حل مسائل پیچیده.
رشته مهندسی کامپیوتر چه سخت افزار و چا نرم افزار برای نخستین بار در سال ۱۹۷۲ در دانشگاه کلیولند ایالت اوهایو در کشور آمریکا شکل گرفت. مهندسی کامپیوتر در دانشگاه های کشور...

میشه گفت رشته دانشگاهی علوم کامپیوتر بیشتر به ریاضیات، محاسبات و الگوریتم‌ نزدیک است و واسطی میان کامپیوتر و علم ریاضیات است. شیوه ای برای پیدا کردن بهترین روش حل مسائل پیچیده.
رشته مهندسی کامپیوتر چه سخت افزار و چا نرم افزار برای نخستین بار در سال ۱۹۷۲ در دانشگاه کلیولند ایالت اوهایو در کشور آمریکا شکل گرفت. مهندسی کامپیوتر در دانشگاه های کشور ما در سطح کارشناسی (لیسانس) از دو گرایش اصلی سخت افزار و نرم افزار کامپیوتر تشکیل شده است.

گرایش سخت افزار شبیه رشته مهندسی برق است و غالباً در طراحی و نگهداری تجهیزات کامپیوتری کاربرد دارد و گرایش نرم افزار کامپیوتر در دانشگاه های ایران نیز به موضوعاتی نظیر طراحی، توسعه و نگهداری از نرم افزار های کاربردی را پوشش می دهد. می توان گفت که شاخه نرم افزار بخش غیر قابل لمس سیستم های کامپیوتری بوده و به فردی مهندس نرم افزار کامپیوتر می گویند که با بهره گیری از اصول مهندسی محصولی نرم افزاری را تحلیل، طراحی و پیاده سازی می نماید.

ادامه مطلب
This comment was minimized by the moderator on the site

مطلب آموزشی شما درباره تفاوت رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر برای من بسیار مفید و سودمند
ممنون از زحماتتون

This comment was minimized by the moderator on the site

بسیار مفید بود
برای انتخاب رشته دانشگاه خیلی کمکم کرد

هیچ نظری در اینجا وجود ندارد

نظر خود را اضافه کنید.

0 کاراکتر ها
پیوست ها (0 / 3)
مکان خود را به اشتراک بگذارید
عبارت تصویر زیر را بازنویسی کنید. واضح نیست؟